Robię to szybkie ciasto z mascarpone w niecałą godzinę. Poznaj sekret, jak skrócić czas przygotowania o połowę!

Dodano:
Ciasto z mascarpone Źródło: Shutterstock / Ciasto z mascarpone
Ciasto z mascarpone to idealny wybór na co dzień i od święta. Sprawdź, jak upiec szybkie i pyszne ciasto z wyjątkowo lekkim kremem mascarpone.

Lekki i puszysty krem mascarpone pasuje zarówno do klasycznego biszkoptu, jak i np. ciasta czekoladowego. Ja szybkie ciasto z mascarpone robię w klasycznej wersji, przekładając delikatną w smaku masą blaty biszkoptowe.

Ciasto z mascarpone nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. W czasie, gdy biszkopt będzie wyrastał w piekarniku, możesz zrobić masę z mascarpone. Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu lub boisz się, że domowy wypiek nie wyjdzie, nie musisz rezygnować z tego wyśmienitego deseru. Polecam wykorzystać gotowe spody tortowe, które możesz kupić w niemal każdym sklepie spożywczym lub cukierni. Tym sposobem zaoszczędzisz pół godziny. A do wyboru masz gotowe spody biszkoptowe jasne i ciemne (z dodatkiem kakao). Przed świętami możesz też z wyprzedzeniem zamówić taki spód w sklepie internetowym. Wtedy szybko zrobisz pyszne ciasto na Wielkanoc, a nie napracujesz się.

Rada: pamiętaj, że jajka do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki kremu oraz naczynie, w którym będą ubijane, muszą być mocno schłodzone.

Przepis: Ciasto z mascarpone

Ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem z serka mascarpone to przysłowiowe niebo w gębie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
15

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki wody

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek i przełóż do osobnych misek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem, ekstraktem waniliowym i wodą na puszystą masę. Pianę z białek dodaj do utartych żółtek.
  2. Dodawanie suchych składnikówMąkę przesiej do miski z ubitymi żółtkami i pianą z białek. Mieszaj do połączenia się składników. Ciasto biszkoptowe powinno mieć jednolitą konsystencję i być dobrze napowietrzone.
  3. Przygotowanie formyTortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz też upiec ciasto biszkoptowe w tortownicy natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą.
  4. Pieczenie biszkoptuNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto biszkoptowe przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut lub do momentu zrumienienia się wierzchu ciasta. Przed wyłączeniem piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
  5. Ubijanie kremuDo wysokiego naczynia przełóż zimny serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj składniki mikserem przez 2 minuty, stopniowo zwiększając obroty. Wlej schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijaj jeszcze 2 minuty na najwyższych obrotach. Krem jest gotowy, gdy ma gęstą konsystencję. 4-5 łyżek gotowego kremu odłóż do osobnej miseczki – wykorzystasz go do dekoracji gotowego ciasta.
  6. Przygotowanie ponczuW 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuść 2 łyżeczki cukru. Dodaj sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszaj.
  7. Przekładanie biszkoptu krememZa pomocą noża strunowego, żyłki lub ostrego długiego noża przekrój ostudzony biszkopt na trzy blaty i nasącz je ponczem. Na pierwszy blat nałóż 1/2 kremu z mascarpone. Przykryj drugim blatem biszkoptu i wyłóż resztę kremu. Na kremie ułóż trzeci biszkopt i lekko dociśnij. Odłożony wcześniej do miseczki krem rozprowadź za pomocą szpatułki na bokach i na wierzchu ciasta.

Ciasto z mascarpone podawaj schłodzone. Przed podaniem możesz udekorować wierzch ciasta np. świeżymi owocami. Oczywiście najsmaczniejsze są owoce sezonowe (truskawki, maliny, brzoskwinie borówki), które poza sezonem dostępne są jako mrożone. Ale równie dobrze sprawdzą się inne świeże owoce, dostępne w sklepach przez cały rok – banany, kiwi, gruszki czy pokrojone winogrona. Możesz też sięgnąć po owoce z puszki. Na wierz ciasta możesz również wykorzystać galaretkę lub wiórki z czekolady, które idealnie komponują się z migdałami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Ciasto z mascarpone – przydatne wskazówki

  • Do kremu możesz dodać barwnik spożywczy lub naturalny olejek np. cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy, rumowy bądź mus owocowy i żelatynę.
  • Jeśli krem mascarpone wyszedł ci za rzadki, to możesz zagęścić go, dodając nieco więcej cukru pudru lub fix do ubijania śmietanki, który kupisz w każdym sklepie spożywczym.
  • Przed wyłożeniem kremu możesz posmarować blaty biszkoptowe warstwą ulubionego dżemu lub marmolady. Ich smak idealnie przełamie słodycz kremu.
  • Wierzch biszkoptu, zamiast dekorować kremem z mascarpone, możesz zalać tężejącą galaretką.
  • Doskonale smakuje ciasto z mascarpone posypane na wierzchu prażonymi płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...